okt 102010
 
Skype-intervju 28 september 2010 med Caroline Forssbæck, Göteborg, tidigare deltagare på Samhällsentreprenör.
Foto: Privat

Foto: Privat

Hej Caroline! Vad har du gjort idag?
Idag har jag jobbat hemifrån och jag har pratat med några som jobbar med webbaserade lösningar. Vi tittar på hur vi kan förenkla för våra medlemmar i riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt. En funktion vi vill utveckla är hur man kan registera sitt medlemskap online och direkt betala in medlemsavgiften. På fler sätt behöver vi också förändra den interna medlemshanteringen.

Och andra dagar jobbar du…
På Järntorget, och då med lokalavdelningen inom Anorexi/Bulimi-kontakt. Vi har nyligen fått stöd från Postkodlotteriet för ett projekt på nationell nivå, och jag är en av tre som jobbar med det. Projektet har två spår: Dels förebyggande arbete, som framförallt är vår workshop Body Talk som vi gör på skolor. I den jobbar vi bland annat med självkänsla, värderingar, respekten för varandra och att analysera medias bilder.
Dels marknadsföring, fokus på de kommande skoldagarna i Göteborg och Stockholm. Där vill vi nå ut till lärare och pedagoger som sedan kan bjuda in oss.

Hur fick ni finansieringen via Postkodlotteriet?
De kontaktade oss. De kollar efter projekt som är bra att stötta, och de bad oss skriva en projektansökan. Det är Postkodstiftelsen som är den organisation som delar ut medel, http://www.postkodstiftelsen.se.
För oss kom det helt oväntat, man hankar sig fram med liten budget och ibland tillfälliga projekt med stöd från landstinget eller Arvsfonden. Vi behöver också tänka mer strategiskt långsiktigt när vi plötsligt är en förening som har pengar på ett annat sätt.

Body Talk, namnet på er workshop, det låter som en låt eller skiva, brukar ni spela musik under workshopen?
Nej, det gör vi inte men jag tänker på tre skivor, Robyns. Hon har snott vårt namn! Vi borde ta kontakt med Robyn och be om ett samarbete. Annars stämmer vi…

Du finns också med i Get to know us sweden, http://www.gtkus.se/ , en tankesmedja kring generationsväxlingar – vad är på gång?
Ja, nu är jag framförallt med och tar fram en teaterföreställning. Vi beräknar premiärdatumet till i januari 2011. Thor Rutgersson skrev en bok, ”Generation Y spelar teater” och den är skriven som en pjäs. Den handlar i stort om hur det är att vara ung idag, och hur uppväxt på 80- och 90-talet påverkar. Det finns både aspekter som teknikens roll men också större existensiella frågor. Förra året på bokmässan så läste Thor högt ur boken i Get to know us sweden’s monter, och då sa vi att ”vi sätter upp den såklart”.
Nu har vi sedan januari bearbetat boken till ett nytt manus, med arbetsmarknaden mer i fokus, och vi är precis klara. Det kommer att handla om en grupp unga som sätts ihop i en projektgrupp, en arbetsform som stämmer med mångas erfarenheter idag. I samband med föreställningen är tanken att också arrangera paneldebatter.

En annan sak vi gör är fokusfrukostar, för att få en bild av andras perspektiv. Nyligen bjöd vi in några mellan 15-19 år och diskuterade begreppet ung.

Vi har ett brett fokus i Get to know us sweden, det är ett långsiktigt arbete. Kärnan är att vi ser att det inte finns tillräckligt med generationsmöten, hur kan vi skapa fler mötesplatser?
Men diskussionen är levande om vad vi vill. Är det en utopi vi är ute efter? Nej, det är det nog inte. Fler generationsmöten? Ja, men människor träffas ju hela tiden. Handlar det om att överbrygga språkbarriärer och att man för sig olika? Ja, kanske. Det är en process och man kommer fram till nya saker hela tiden.

Jag tänker att frågorna har mycket med sammanhanget att göra. Vi började utifrån idéen att det fanns mycket fördomar kring generation y, vi är individualister, vi byter jobb vartannat år, har ett väldigt driv och så vidare. Vi ville visa på att det inte är sant, det finns jättemånga som vill ha ett fast arbete! Men nu kan jag känna att, visst finns det många unga som kommer ut på arbetsmarknaden och har det här drivet, trivs i projektform. Så vi har nu flyttat oss lite från den här fördomskontexten, det är väldigt olika beroende på sammanhang.

Hur ser du nu på begreppet samhällsentreprenör, känns det användbart?
Ja, jag kastades in i jobb under sommaren och har nog behövt lite tid för att smälta begreppet. Men i de kretsar där jag rör mig är folk samhällsentreprenörer, snarare än vanliga entreprenörer. Så det är väldigt naturligt på något sätt.
I en ideell föreningen blir det också tydligt, man behöver tänka långsiktigt och kanske marknadsföra vad förenigen gör för en viss målgrupp i samhället, inför företag och organisationer. Men fortfarande, det finns inte riktigt någon som klockrent använder begreppet samhällsentreprenör har jag kännt.

Roligt att höra om utvecklingen. Stort tack och lycka till i arbetet!

/August Nilsson

  En kommentar till “Intervju med Caroline Forssbæck”

  1. […] Tipsar i dag om August Nilssons intervjuer med före detta kursdeltagare på distanskursen i  samhällsentreprenörskap – vad hände sen? Vad gjorde de av sina nyvunna kunskaper i samhällsentreprenörskap? http://www.samhallsentreprenor.glokala.se/2010/10/intervju-med-caroline-forssb%c3%a6ck/ […]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.