okt 142010
 

Ett intressant interaktivt projekt tar just nu form i Malmö, ”Stad Solidar”:

Facebooksida: http://www.facebook.com/pages/Stad-Solidar/161407533884620
Facebookevent: http://www.facebook.com/event.php?eid=135295643186505

”Stad Solidar är ett politiskt konstprojekt som är lika delar en interaktiv konstinstallation som en akt av civil olydnad och protest mot gentrifieringen av Möllevången, och specifikt mot PEABs bygge av lyxiga bostadsrätter på ödetomten bredvid Möllevångsskolan där det kooperativa bageriet Solidar tidigare låg.

Projektet genomförs av ett löst nätverk av grannar och boende på Möllevången tillsammans med andra som vill hjälpa till!

Under en veckas tid kommer vi att bygga en egen “stad” av kojor, planteringar och installationer på ödetomten. Det är ett interaktivt och deltagande projekt där vi grannar och boende tillsammans skapar en stad som byggs underifrån – av folket för folket!”

–> Mer information: http://stadsolidar.se/manifest/

  2 kommentarer till “På Möllevången i Malmö: Stad Solidar”

  1. Och Mona Masri ger ett kritiskt perspektiv i Sydsvenskan: ”Men flytta till gettot då!” – länk

    ”Är man uppvuxen i gettot så vill man inget hellre än att det får högre status. Möllan skulle inte vara samma Möllan utan denna utveckling. Hur skulle det fantastiskt rika utbudet av kaféer, restauranger och barer se ut om ingen kunde betala för det?”

  2. Julia Svensson följer upp rivningen av Stad Solidar i Sydsvenskan 11 februari 2011, ”Likriktning”:

    ”Så kallad gentrifiering, i detta sammanhang vill jag hellre kalla det stadsförstörelse, påstås ofta vara naturlig utveckling – och det är den om man menar att marknadskrafter är den enda naturliga utvecklingen. Men det är politik då bostadsrätter gynnas skattemässigt – Peabs projekt­utvecklingschef säger i Sydsvenskan 7.2 att bostadsrätterna därför blir billigare än hyresrätter. Även om jag är för blandade upplåtelseformer – med tanke på vad som krävs för att få ett lån är det många kring Möllevången som stängs ute. Förutom att protesterna förmodligen bidragit till att bygglovet sköts upp visar de att folk faktiskt bryr sig – de har inspirerat både till nätverket Arkitekturdebatt Malmö och till Cederbergs och Sunde Perssons förslag.”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.