25 oktober

 

Introduktion


Ett samtal i starten för modul 2 – länk till planeringen för modulen.
(Textversion av videon – länk)

//

Att läsa:

Bjerke – Hjort mfl, 2007. ”Publikt Entreprenörskap. Det marginella görs centralt.”, sida 9-50.

— > Länk – It’s Learning, tråd i diskussionsforumet
I den inledande delen av boken ”Publikt entreprenörskap …” (sida 19-50) diskuteras entreprenörskap i relation till samhällsutvecklingen, och författarna resonerar om både samhällsentreprenörskap och ett lite mer avsmalnat begrepp, publikt entreprenörskap.
Vilka frågor och tankar väcker texten hos dig?

//

Att fundera utifrån:

Video om organisationsformer – A robot historian ponders the cathedral and the bazaar

Texten som roboten Vicki läser upp finns här – länk. Hur ser en robothistoriker på olika typer av maktstrukturer?

The Tao Of MacGyver
Vad kan vi lära oss om ledarskap av Macgyver? I den här presentationen föreslås att vi behöver se vilka resurser vi har, och hur vi kan använda dem. Av Charles Tsai, intervju på change.org.

  3 kommentarer till “25 oktober”

 1. Bara en liten kommentar angående att ideella organisationer inte vill ta på sig uppdrag som de anser är kommunens ansvar. Detta stämmer inte längre då IM erbjuder läxhjälp både på Rosengård och en annan skola i Malmö (gjorde i alla fall medan jag var med i IM Malmös styrelse till januari 2010, men jag antar att de fortfarande gör det) och jag tror även att Röda Korset gör detta i Göteborg. Och jag håller inte med om att det bara är kommunens ansvar för om ideella organisationer kan hjälpa till med detta ger de även studenter och pensionerade en möjlighet att få känna sig nyttiga och göra en insats samtidigt som de nog själva lär sig mycket genom detta. Och jag har svårt att kommunen skulle mobilisera dessa krafter själva, eftersom detta är något som ideella organisationer är mycket bättre på (alltså att rekrytera frivilligarbetare).

  Mvh, Jenny

  • Tack för din kommentar, bra och viktig nyansering. Visst finns det många ideella organisationer som bedriver läxhjälp, men på frivillig basis, jag tror det var upphandling av läxjhjälp som en tjänst som vi försökte komma åt i diskussionen. Eller har IM uppdrag där man får betalt av kommunen för de tjänster man utför?

   /August

 2. Håller med Jenny, men även August. Det finns problematik kring att ideella organsiationer uför uppgifter som ligger i närheten av vad det offentliga ska utföra. Samtidigt som det viktiga uppdrag som många gånger den ideella sektorn kan utföra bättre. Skillnaden ligger bla i, som August var inne på, under vilka former som det utförs. Det vill säga, är det något som organsiationen själva vill bedriva eller är det något som kommunen vill att organisationen ska bedriva, Ofta är det under vilka villkor som ett uppdrag utförs som är avgörande för om det är en ”välfärdslösning” från kommunens sida eller om det är ett uppdrag som tillför samhället något som inte finns men behövs för att tillföra den ”guldkant i medborgarnas vardag” som bara de ideella organisationerna kan tillföra. men linjen mellan dessa är tunn och ofta får man titta på de intentioner som ligger bakom för att kunna avgöra.

  Men det är en otroligt viktig och intressant debatt!!

  Mvh Henriette

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.