8 november

 


Videointroduktion till veckans tema kring gruppdynamik och utvecklingen i grupper.
(Textversion av videon – klicka här)

Presentation av FIRO-teorin – klicka för att ladda ner pdf!
Hur hänger de relationer som utvecklas i en grupp ihop med våra individuella behov? FIRO – Fundamental Interpersonal Relations Orientation – är en teori som psykologen Will Schutz utvecklade i mitten av 1900-talet efter att ha undersökt varför grupper med lika utbildad personal fungerar olika effektivt. I presentation ges en introduktion med en beskrivning av de utmaningar och frågor som karaktäriserar teorins tre huvudsakliga faser, tillhöra – rollsökning – samhörighet.

Video: Två röster om gruppdynamik


Videon är inte längre offentlig. Maila august (at) glokala.se för att få ett lösenord till filmen!
(Textversion av videon – klicka här)
Vilka är dina erfarenheter av gruppdynamik? Vi bad Lisa Nyberg, Malmö Fria Kvinnouniversitet
och Emma Rydin, processledare, Folkbildningsföreningen i Malmö, berätta om några erfarenheter.

Ljudinslag: Intervju med Susan Wheelan, med en snabb introduktion till de fem stadierna i hennes modell för en grupps utveckling, som är mycket lik Bruce Tuckmans. Radioinslag med den dramatiska titeln ”gruppens liv och död” av Oskar Henrikson från Psykologfabriken.
RR 7 Gruppens liv och död 2 by Psykologifabriken
(Textversion av radioinslaget – klicka här)
För den som vill gå ett steg längre: En fördjupning i Susan Wheelans modell för grupputveckling finns i en  artikel av Sven-Olof Krantz – klicka för att läsa.

//

Inspiration:

Artikel: ”bruce w. tuckman – forming, storming norming and performing in groups” – klicka för att läsa
Kan gruppers utveckling förstås genom fyra faser? Bruce Tuckman presenterade 1965 en teori där han menade sig se att det finns några återkommande faser som varje grupp tycks gå igenom. Den språkligt attraktiva teorin har sedan utvecklats vidare i olika tappningar. I artikeln av Mark K. Smith presenteras Tuckmans resonemang med dess ursprungliga formuleringar.

Bioteams: What teams can learn from nature.

Intervju med Ken Thompson, förgrundsfigur för en teori om bioteams, i en video från bloggen Project Shrink. Ken har sin bakgrund inom mjukvaru-utvecklingsindustrin.
Ett lite annorlunda perspektiv på teams, kan vi lära av myror, bin och delfiner? Här finns kanske några idéer om kommunikation och delegerat ledarskap som kan vara användbara?
(Textversion av videon – klicka här)

//

Uppgift 5: Erfarenhet av gruppdynamik

Länk till uppgiftens beskrivning – klicka här

  3 kommentarer till “8 november”

  1. Hej! Jag kan inte se de två första filmklippen! Jag har försökt på olika datorer, men det är bara tomt och vitt där filmrutan ska vara. Är det fler som haft samma problem eller kan ni andra se dem? (Ljudfilen och sista filmklippet kan jag se!) Hoppas någon har tips på en lösning! /Ida

  2. Hej, det låter ju inte bra, för mig fungerar det på olika datorer. Har du haft problem även tidigare med andra filmklipp från vimeo? Ett alternativ är att ladda ner videofilerna istället för att streama dem. Det är möjligt genom att du skapar ett konto på vimeo.com, och sedan som inloggad kan du ladda ner respektive klipp i högerspalten.
    Intro: http://vimeo.com/16551762
    Två röster om gruppdynamik: http://vimeo.com/16537614

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.