Medlemmarnas insatser

 

Inför övertagande av Sätra brunn enades medlemmarna om att var och en lägga 450 ideella timmar under de första två åren, detta skrevs från början in i föreningens stadgar.

Intervju med Tord Berglind, nuvarande ordförande i den ekonomiska föreningen: Hur växer idéen med medlemstimmar fram?

Ideella timmar som en långsiktig strategi

Medlemstimmarna diskuterades och debatterades återkommande under åren från 2002 och framåt. Tidigt frågade man sig om det fanns verksamheter organiserade på liknande sätt att lära av? När man såg sig omkring var det svårt att hitta liknande exempel, även när man jämförde sig med andra ekonomiska föreningar och kooperativ. Olika perspektiv fanns bland medlemmarna när man diskuterade framtiden, och tidigt behövde man ta ställning till vad som skulle hända när de första två åren med 450 timmar hade gått.
Läs utdrag från medlemsmöte 28 september 2003 – länk till pdf

Ett gemensamt beslut togs om att 50 timmar per år skulle vara ambitionen efter två inledande år i föreningen. Det preciserades på ett medlemsmöte 31 oktober 2004 – länk till utdrag ur protokollet som pdf.
Efter några år med denna modell valde man att justera upp det till 100 timmar per år.
Men vad ska timmarna användas till? Att prioritera bland de många behoven i verksamheten har också varit en återkommande utmaning. En bild får vi en en skrivelse till styrelsen, ”Angående medlemstimmar” – länk till pdf.

Den ekonomiska insatsen har även kommit att ökas under utvecklingen av verksamheten. Vid starten gick var och en in med en insats på 10 000 kr. När brunnen var i extra behov av ekonomiska resurser under 2007 gav medlemmarna lån på 55 000 kr per medlem. Lånet har senare omvandlats till insats i föreningen.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.